Welke leesbril past bij mijn gezicht?

Op Leesbrilhuis vind je heren- en damesbrillen in alle soorten en maten. Het montuur speelt hierin ook een belangrijke rol. Kies voor je een volledig of juist een randloos montuur? Of een bril jou goed staat, wordt voor een groot deel bepaald door de vorm van je gezicht.

In deze gids leggen we je precies uit welke bril het beste bij jouw gezicht past. We bespreken hierin twee belangrijke onderwerpen:

Inhoud

  1. 1. Welke gezichtsvorm heb je?
  2. 2. Wat is de ideale brillengrootte?
  3. 3. Welke bril past het beste bij mijn haarkleur?
  4. 4. Welke bril past bij mijn oogkleur?

1. Welke gezichtsvorm heb ik?

Om de juiste bril bij jouw gezichtsvorm te bepalen, is het vooral van belang dat je weet in welke categorie jij valt. De gezichtsvorm wordt bepaald door de verhouding tussen voorhoofd, jukbeenderen, kin en hierdoor de totale lengte en breedte van je gezicht. Een perfecte bril trekt de aandacht naar onderbelichte gelaatstrekken en zorgt voor een balans hierin. Op Leesbrilhuis.nl maken we onderscheid in de volgende gezichtsvormen:

Tip: wist je dat alle bestellingen op Leesbrilhuis.nl gratis verzonden worden, maar je deze ook gratis kunt retourneren? Als je dus twijfelt over een model dan kun je gemakkelijk een extra bril kopen en de minst leuke weer kosteloos retourneren naar ons.

Ronde gezichtsvorm

Over mensen met een rond gezicht wordt vaak gezegd dat zij een vriendelijke, zachte uitstraling hebben. Jouw gezicht is ongeveer net zo lang als dat hij breed is. Jouw gezicht wordt gekenmerkt door jouw ronde kin.

Welke bril past bij mij?

Om jouw gezicht van meer contouren te voorzien, is een rechthoekige leesbril perfect. Vermijd te allen tijde een rond model omdat deze modellen jouw gezicht juist accentueren.

– Rechthoekig model
– Bril waarbij de nadruk in de breedte ligt

Rond gezicht heren
Rond gezicht dames

Onze suggesties voor een rond gezicht:

Rechthoekig, Vierkant en Vlinder

Rond, piloten

Ovale gezichtsvorm

Een ovaal gezicht is in balans. Jouw voorhoofd en kin zijn smaller dan jouw jukbeenderen en jouw wangen zijn wat opvallender. Jouw gezicht is ongeveer twee keer zo lang als dat het breed is. Jij hebt geluk, jou staat bijna alles.

Welke bril past bij mij?

Bijna alle brillen passen goed bij jou. Rond, ovaal, vierkant: jouw gezicht kan het goed hebben. We adviseren wel om voor een gemiddelde grootte te kiezen. Vermijd grote en erg kleine monturen. Die zorgen er namelijk voor dat jouw gezicht nog langer lijkt.

-Middelgrote brillen

Ovaal gezicht heren
Ovaal gezicht dames

Onze suggesties voor een ovaal gezicht:

Rechthoekig, Vierkant, Vlinder, Rond, Piloot, Ovaal

Kleine brillen

Rechthoekige gezichtsvorm

Bij mensen met een rechthoekig gezicht zijn het voorhoofd, de wangen en de kin ongeveer even breed. Het kan zijn dat jouw hoofd ietwat hoekig is en je misschien een bredere kaak hebt dan gemiddeld. Ook is jouw hoofd iets langgerekter.

 

Welke bril past bij mij?

Jij kunt het beste voor een ronde bril kiezen, die middelgroot tot groot is. Door voor een ronde (of ovale) leesbril te kiezen, zorg je ervoor dat het hoekige van jouw gezicht verzacht wordt. Pilotenbrillen of vlinderbrillen passen ook enorm goed bij jouw gezicht.

Hoekig gezicht heren
Hoekig gezicht dames

Onze suggesties voor een ovaal gezicht:

Ovaal, Rond, Piloot, Vlinder

Vierkant, Rechthoek

Hartvormige / driehoekige gezichtsvorm

Een hartvormig gezicht wordt ook wel omschreven als een driehoekig gezicht. Jouw gezicht heeft een breed voorhoofd, brede jukbeenderen en een smalle, spitse kin. Jij hebt geluk, heel veel brillen passen hoed bij jou.

Welke bril past bij mij?

Mensen met een hartvormige gezichtsvorm kunnen bijna alle leesbrillen goed hebben. Een lichte voorkeur zou uit kunnen gaan naar een montuur dat de aandacht op de onderrand legt, zodat het gezicht iets meer in balans is. Je kunt ook kiezen voor een montuurloze bril, deze zorgt ervoor dat je ogen meer aandacht trekken. Vermijd echter de opvallende frames of felle kleuren, deze versterken je gezichtsvorm teveel.

– Montuurloze bril
– Semi-montuurloze bril

Hartvormig gezicht heren
Hartvormig gezicht dames

Onze suggesties voor een hartvormig / driehoekig gezicht:

Ovaal, Piloot, Montuurloos

Vierkant, Rechthoek

2. Wat is beste brillengrootte voor mij?

De grootte van je hoofd speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de beste brillengrootte. Een te smalle bril zorgt ervoor dat je gezicht extra breed lijkt. Een te brede bril zorgt ervoor dat het lijkt alsof je ogen te dicht op elkaar staan. Hierom vind je bij iedere leesbril de afmetingen ervan. We zullen hier uitleggen wat dit precies inhoudt en welke brillengrootte het best bij jou past.

Heb je nog geen bril? Meet dan voor het bepalen van de breedte de afstand van de ene wang naar de andere. Heb je al een leesbril? Klik dan hier.

Op iedere productpagina van Leesbrilhuis vind je de volgende afbeelding.

Brilafmetingen

Montuurbreedte / brillengrootte

Als je kijkt naar de afmeting bij cijfer 1, dan zie je de volledige montuurbreedte, ook wel de brillengrootte genoemd. Om de juiste montuurbreedte te vinden, meet je de breedte van je gezicht op. Je kunt hiervoor je haren naar je gezicht laten hangen.

Let op: een aantal modellen zoals de vlinderbril zijn altijd breder dan het gezicht. Hierbij hoeft de montuurbreedte niet zo nauw genomen te worden.

Glasbreedte

Probeer te voorkomen dat de breedte van het glas niet breder mag zijn dan het gezicht. Wel moet het breed genoeg zijn zodat het prettig kijkt en het montuur niet je zicht belemmert.

Glashoogte

Let ook goed op hoe hoog het glas is. Je wilt voorkomen dat de wenkbrauw bedekt wordt (behalve bij zonnebrillen, daar juist wel). Verder is het belangrijk dat je er fijn door kijkt. Een lookover (halve) leesbril zorgt bijvoorbeeld voor een klein zichtvlak. Vind je niet prettig, kies dan voor een hoger model.

Poot lengte

De pootlengte bepaalt het draagcomfort van de bril. Je wilt niet dat de pootjes te lang zijn, omdat je leesbril dan niet goed blijft zitten. Te korte pootjes zorgt voor drukplekken en in sommige gevallen zelfs tot hoofdpijn.

3. Welke bril past het beste bij mijn haarkleur?

Op basis van je haarkleur kun je een gemakkelijke selectie maken van welke bril goed bij je past. We
hebben een onderverdeling gemaakt in de haarkleur blond, bruin, zwart, rood en grijs.

Blond haar

Heb je licht- of donkerblond haar? Als je donkerblond haar hebt, kijk dan even bij het kopje “Bruin”. Deze kleuren staan jou namelijk beter. Als je lichtblond haar hebt dan adviseren wij zachte kleuren (pastelkleuren). Dit kan groen, rood, roze of blauw zijn. Ook is grijs een goede kleur voor jouw lichtblonde haren. Een zwarte bril raden wij af.

Bruin haar

Mensen met bruin haar kunnen veel kleuren hebben. De kleur van jouw lokken kun je bijvoorbeeld gemakkelijk terug laten komen in het montuur, met een bruine of havannakleurig montuur. Ook doen kleuren als donkergroen, geel, donkerrood, goud (of een andere metaalkleur) of zwart het goed. We raden je af om een pastelkleur bril te kopen.

Zwart haar

Als je zwart haar hebt kun je het beste een bril kopen die redelijk overeenkomt met je haarkleur. Een zwarte, havanna, bruine of metaalkleurige (goud/koper) bril staat jou erg goed. Wil je iets gewaagder? Probeer dan een donkerrode, donkerblauwe of andere donkere kleur. We raden je af om een lichte kleur bril te kopen.

Grijs haar

Jij hebt de perfecte haarkleur om eens te gaan experimenteren. Felgekleurde monturen als groen, rood, blauw of paars staan heel goed bij jouw haarkleur. Ook zwart of een metaalkleur kan prima; wel raden we je aan om bruin of geel te vermijden.

Rood haar

Jij hebt een heel natuurlijke kleur en het is goed als je dit laat terugkomen in de kleur van je bril. Kies voor een rood/bruine bril, havanna of een zachtere crème of kakikleurige bril. Wat jou ook enorm goed staat is een koperen bril. Probeer te allen tijde een gele bril te vermijden.

4. Welke bril past het beste bij mijn oogkleur?

Op basis van je oogkleur kun je een gemakkelijke selectie maken van welke bril goed bij je past. We hebben een onderverdeling gemaakt in de oogkleur bruine ogen, blauwe ogen, groene ogen, grijze ogen.

Bruine ogen

Laten we beginnen bij ’s werelds meest voorkomende oogkleur: bruin. Jij hebt hiermee ook geluk gehad; vrijwel iedere kleur bril past namelijk bij jouw oogkleur. Wil je graag jouw natuurlijke look behouden? Kies dan voor eenzelfde kleur bril als jouw ogen: bruin, havanna of zwart.

Vind je een opvallendere bril leuk? Kies dan voor felle kleuren als rood, blauw of paars. Een zilveren of gouden montuur kan jij ook erg goed hebben. Kortom, keus genoeg voor mensen met bruine ogen.

Blauwe ogen

Heb je blauwe ogen en wil je graag een onopvallende bril? Probeer dan eens een lichtblauw montuur. Ook brillen met een blauwe tint kun je prima hebben. Dit zou je misschien niet verwachten maar probeer het eens. Wil je een bril die iets meer opvalt? Kies dan voor kleuren als koper of cognac. Ook havanna kun je goed hebben.

Groene ogen

Heb je groene ogen en wil je graag een onopvallende bril? Kies dan voor een groenkleurig montuur of een montuur met groene tinten. Je kunt ook een montuur met grijstinten goed hebben. Wil je graag jouw unieke groene ogen laten opvallen? Kies dan voor een contrasterende kleur als rood of paars.

Grijze ogen

Een grijze oogkleur is een gemakkelijke oogkleur. Deze kleur is namelijk goed te combineren met zowel rustige monturen als opvallende. Liever een rustige kleur? Ga dan voor een zilver, grijs of donkergrijs montuur. Houd je van opvallend of wil je een keer wat anders? Kies dan voor een knallende kleur als felgroen, blauw, rood of paars.

Tip: een goed montuur is ongeveer even breed als het breedste gedeelte van je gezicht.

Ik heb al een leesbril en wil mijn huidige afmeting weten

Als je al een leesbril hebt dan kun je gemakkelijk jouw afmetingen aflezen. Dat doe je op de volgende manier:

Bril frame afmetingen

Van links naar rechts worden de volgende specificaties bedoeld:

  1. Lensbreedte
  2. Breedte van de neusbrug
  3. Pootlengte

Heel soms vind je ook een vierde cijfer. Deze houdt in dat geval de lenshoogte in. De cijfers zijn in millimeters aangegeven.

Brilafmeting-lensbreedte

Lensbreedte    lensbreedte bril

Dit de lensbreedte en het eerste cijfer op je brilpootje. In dit geval is het 47 mm. De lensbreedte varieert vaak tussen de 40 en 60 mm.

Brilafmeting breedte neusbrug

Breedte neusbrug Breedte neusbrug bril

Dit is de afstand tussen de twee glazen, ook wel de breedte van de neusbrug genaamd. In dit geval is dit 19 mm.

Brilafmeting-pootlengte

Pootlengte Pootlengte van een bril

Met het laatste cijfer wordt de lengte van het pootje aangeduid, in dit geval 140 mm. De normale lengte van een bril is tussen de 120 en 150 mm.