De bril is een hulpmiddel dat waarschijnlijk al sinds de dertiende eeuw wordt gebruikt om beter te kunnen zien. Er bestaan brillen die helpen tegen bijziendheid, oftewel slecht zicht in de verte, en brillen die helpen tegen verziendheid,  slecht zicht dichterbij het oog. De sterkte van de glazen in de bril wordt uitgedrukt met een cijfer. In het geval van bijziendheid komt dit cijfer na een -teken terwijl er bij verziendheid een +teken voor staat. Brillen zijn niet alleen handig om goed te kunnen zien.

Tegenwoordig zijn er door de vele verschillende monturen enorm veel hippe brillen die worden gebruikt als modieuze accessoire. Er zijn steeds meer mensen die zelfs een bril dragen zonder sterkte, puur omdat het zo’n mooi accessoire kan zijn.

Volgens officiële cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek droeg in 2012 maar liefst 57% van de Nederlanders geregeld een bril. Een bril is dus op meerdere manieren nuttig. Het helpt veel mensen om beter te zien en bovendien is het een fraaie toevoeging aan je verschijning.

trendy glasses

Foto: www.unsplash.com

Maar een bril is natuurlijk wel iets dat snel en makkelijk vies kan worden. Wanneer je vuil of vettigheid op je brillenglazen hebt kan je zicht belemmerd worden en dat is natuurlijk erg onhandig en vervelend. Ook je montuur kan soms vies worden en heeft dan ook regelmatig een schoonmaakbeurt nodig. Maar hoe kun je jouw bril dan het beste schoonmaken? Op deze pagina bespreken we welke brillendoekjes je het best kunt gebruiken om je bril te reinigen.

Wat je niet moet gebruiken

Voordat we je vertellen wat voor brillendoekjes je wel kunt gebruiken, bespreken we eerst even kort wat je beter niet kunt doen om je bril schoon te maken. Een eerste gedachte wanneer je bril erg vies is, kan misschien zijn hem even af te spoelen onder de hete kraan. Het is echter een slecht idee om je bril met kraanwater af te spoelen omdat de kalk in dit water je bril kan beschadigen. Als je bril echt heel vies is doordat hij bijvoorbeeld in het zand is gevallen, kun je hem wel beter eerst even afspoelen. Met een brillendoekje zal je in zo’n geval namelijk alleen het vuil in de glazen wrijven en daarom kun je hem beter eerst kort afspoelen onder de koude kraan.

Er zijn brillendoekjes verkrijgbaar in allerlei verschillende soorten. Wanneer je graag vochtige brillendoekjes gebruikt moet je goed naar de samenstelling ervan kijken. Er zijn een groot aantal brillendoekjes die citroenzuur en/of alcohol bevatten. Hoewel de doekjes hierdoor lekker fris ruiken zijn deze stoffen schadelijk voor jouw bril. De bijtende stoffen zorgen er op de lange termijn namelijk voor dat jouw bril sneller zal slijten.

Ook bevatten veel brillendoekjes houtvezels die het glas van jouw bril kunnen beschadigen. Lees dus voordat je een vochtig brillendoekje gebruikt goed wat er precies voor stoffen in zijn verwerkt. Veel mensen maken hun bril ook wel eens schoon met een kledingstuk zoals een hemd of T-shirt. Dit is ook niet zo’n goed idee omdat de viezigheid in de kleding krassen op jouw bril kan maken. Maar wat moet je dan wel gebruiken om je bril goed schoon te maken?

De beste brillendoekjes

Hoewel ze makkelijk in gebruik zijn en effectief hun werk lijken te doen, zijn vochtige brillendoekjes op de lange termijn dus niet de beste keuze voor jouw bril. De beste brillendoekjes zijn de klassieke doekjes die je vaak bij een bril of brillendoos krijgt. Deze doekjes zijn gemaakt van microvezel, een combinatie van nylon en polyester met een hoge dichtheid. Door deze hoge dichtheid (vezels dunner dan een mensenhaar) kunnen de microvezel brillendoekjes vuil eenvoudig absorberen van jouw bril. Doordat de doekjes zacht en soepel zijn, schuren ze niet over je bril en laten ze dus geen schade achter.

cleaning glasses

Foto: www.unsplash.com

Er is geen vochtig schoonmaakmiddel nodig bij het gebruik van de microvezel brillendoekjes, het doekje zelf kan alle vetvlekken weghalen. Als je toch graag wat meer gebruikt dan de droge doekjes, kun je bij de opticien om speciale brillenpoetsspray vragen. Er is nog een belangrijk punt dat je in de gaten moet houden bij microvezeldoekjes: ze kunnen namelijk wel vies worden doordat ze vuil absorberen. Voor het beste resultaat moet je dit soort doekjes dan ook regelmatig wassen.

Was het microvezeldoekje op 60 graden in een wasnetje. Laat vervolgens het doekje aan de lucht drogen en strijk het niet!

Na de wasbeurt is het microvezeldoekje weer als nieuw te gebruiken. Je kunt vaak jaren doen met de doekjes maar als je eens toe bent aan een nieuwe kun je deze vaak voor een paar euro krijgen bij je opticien. Onthoud dus dat je jouw bril het best schoon kunt maken met de vertrouwde microvezel brillendoekjes van de opticien! Het is handig om altijd zo’n doekje bij je te hebben om je bril snel en effectief schoon te maken.

Hopelijk ben je meer te weten gekomen over welke brillendoekjes nou het beste voor jouw bril zijn. Wil je meer lezen over brillen? Lees dan ook onze andere blogs.

Jonger lijken met een bril

Onze ogen worden ouder en dat betekent voor de meesten dat het dragen van een bril noodzaak begint te worden. Veel mensen zien erg op tegen het moeten dragen van een bril omdat zij er oud uit zien. Dit hoeft echter niet zo te zijn! Lees dit artikel zodat je met de juiste bril zelfs jaren jonger kan lijken.

De verschillen tussen multifocaal, bifocaal en varifocaal

Het is echter nog niet altijd even makkelijk om een geschikte bril te vinden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit multifocale, bifocale en varifocale glazen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze glazen? Je leest het in deze blog.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van leesbrilhuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 568 reviews.