Misschien herken je het moment, je kunt de letters in je krant of boek niet meer dichtbij houden, omdat de letters anders niet meer te lezen zijn. Dit roept vaak vragen op bij mensen of het toch misschien tijd wordt voor een leesbril. Wij geven je hier graag duidelijkheid in, zodat je weet wanneer het tijd wordt voor een leesbril.

Problemen met lezen; de bekende signalen

Het moment dat iedereen wel kent: jouw boek of krant moet steeds verder op afstand gehouden worden voordat het goed leesbaar is. Op een bepaald moment wordt het zelfs zo erg dat je armen te kort zijn. Wat verder nog een teken kan zijn is wanneer je merkt dat je extra licht nodig hebt om de letters nog goed te kunnen lezen. Ook kan hoofdpijn en vermoeide of branderige ogen een vervolg hierop zijn. Dit betekent natuurlijk niet dat je bij kleine onregelmatige tekens hiervan al meteen moet denken aan een leesbril. Deze signalen treden over het algemeen pas op na je 40ste levensjaar, uitzonderingen daargelaten.

Wist je dat je op Leesbrilhuis je sterkte kunt meten? Ga naar de leesbril sterkte test en kijk welke sterkte je nodig hebt.

Wat gebeurt er met de ogen?

Gezonde ogen staan in ruststand zodanig ingesteld dat ze tot oneindig ver kunnen kijken. Wanneer men dan iets van dichterbij wil lezen (minder dan 6 meter), moet het oog gaan ‘accommoderen’ om het scherp te kunnen zien. Wanneer mensen ouder worden vermindert dit doordat de elasticiteit van de ooglens afneemt. Vandaar dat we dit ouderdomsverziendheid, ook wel presbyopie (meer info), noemen. De normale leesafstand is ongeveer 30 cm. Wanneer ouderdomsverziendheid ontstaat neemt deze leesafstand toe waardoor je dingen steeds verder moet houden om goed te kunnen lezen.

Heeft iedereen een leesbril nodig?

Ja, bij iedereen neemt het vermogen tot scherpstellen van het oog af, dit geldt dus zowel voor de heren als voor de dames. Voel je dus niet vreemd wanneer je hier ook last van gaat krijgen. Het verschilt echter nog steeds per persoon wanneer je last gaat krijgen van ouderdomsverziendheid.

man met bril

Multifocale leesbril

Wanneer je merkt dat de leesbril onvermijdelijk wordt zijn er nog enkele verschillende mogelijkheden. Zo kan het zijn dat de multifocale leesbril een goede optie is. Bij deze leesbril loopt de sterkte van het glas geleidelijk op van boven naar beneden. Zo kun je goed zien van veraf en dichtbij.  Voor mensen die al bijziend zijn is dit een goede optie, zodat ze niet continu van bril hoeven te verwisselen.

Ons advies?

Ons advies is om op het moment dat je merkt dat de ogen achteruit gaan toch echt een leesbril aan te schaffen. Het komt alleen maar ten goede aan je ogen en de kans is groot dat het je gemoedstoestand ook positief verandert. Het is veel fijner om rustig een krantje of boek van dichtbij te kunnen lezen dan de hele tijd met moeite van veraf het proberen te lezen. Daarbij komt dat een leesbril tegenwoordig helemaal niet meer saai of ouderwets hoeft te zijn. Leesbrilhuis.nl biedt namelijk een groot assortiment aan diverse leesbrillen. En wanneer je nog steeds twijfelt over het aanschaffen van een leesbril, kun je gewoon contact op nemen.

Wil je weten welke bril goed bij jouw gezicht past? Volg dan de link en kijk welke bril goed past bij jouw gezichtsvorm, haarkleur, huidskleur en oogkleur.

Hopelijk heb je na het lezen van deze blog genoeg informatie ontvangen over wanneer je nou een leesbril nodig hebt. Wil je nog meer lezen over brillen bekijk dan nog een van onze andere blogs.

Klaar om een keuze te maken? Shop hier jouw eerste leesbril!

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van leesbrilhuis.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 570 reviews.